Lednäytön tarvitsemat viranomaisluvat

marraskuu 3, 2020

Mitä lupia tarvitset lednäytön asentamiseen?

Taustaa meistä:

Jumbo Digital on aloittanut ledscreenien toimittamisen ja asentamisen 12 vuotta sitten. Vuosien varrella ledscreenprojekteja on tehty reilusti yli 150 kappaletta. Jos haluat nähdä millaisia asennuksia olemme toteuttaneet asiakasyrityksillemme, katso referenssimme täältä. Me Jumbo Digitalilla olemme auttaneet useiden kymmenien lupahakemusten kanssa asiakkaitamme, autamme mielellämme sinuakin.

Ledscreenin tarvitsemat viranomaisluvat herättävät kysymyksiä: Voinko asentaa lednäytön ilman lupaa nykyisen mainostaulun paikalle? Lyhyt vastaus on, riippuu mihin näyton haluat asentaa.

 

Lednäyttö rakennuksen julkisivuun

Asennuspaikka ratkaisee luvan tarpeen. Jos olet suunnittelemassa lednäyttöä ulos rakennuksen julkisivuun tarvitset kaupungin/kunnan luvan, kyseessä on toimenpidelupa. Parhaiten aloitat lupaprosessin ottamalla oman kaupungin tekniseen toimistoon yhteyttä ja kysymällä, miten edetään. Pienemmässä kunnassa asia etenee teknisen johtajan tai rakennustarkastajan kanssa keskustelemalla, isommissa kaupungeissa lupa-asia hoidetaan tyypillisesti sähköisen lupaprosessin kautta internetissä.

 

Lednäyttö valtatien varteen

Jos asennuspaikkasi on valtatien varressa on mahdollista, että täytyy kuunnella ELY:ä naapurin ominaisuudessa. ELY:n naapurin kuulemisen hoitaa yleensä kunta. Tässä linkki projektiin, jossa ELY:n naapurinsuostumus tarvittiin luvan saamiseksi.

 

Lednäyttö sisätiloihin tai urheiluhalliin

Sisäscreenille lupaa ei tarvita kaupungilta. Jos olet kauppakeskuksessa vuokralaisena, on varmuuden vuoksi hyvä kysyä kauppakeskuksen kiinteistöpäälliköltä ohjeet screenin asentamiseen. Viranomaislupia ei tarvita. Urheiluhallien näytöt eivät myöskään tarvitse kaupungin tai kunnan lupaa.

 

Lednäyttö näyteikkunaan

Uusi innovaatio on näyteikkunanäyttö, jossa lednäyttö asennetaan näyteikkunaan sisäpuolelle niin, että se näkyy ulospäin kadulle, myös semioutdoor termiä käytetään. Tässä linkki Kokkolan keskustassa sijaitsevaan semioutdoor lednäyttöön.

Meillä on asiakkaita, jotka ovat asennuttaneet näyteikkunanäytön ilman viranomaislupaa, jotkut ovat hakeneet luvan kaupungin viranomaiselta. Näyttäisi viimeisten aikojen perusteella, että lupaa näyteikkunanäyttöön ei tarvita, tämä tulkinta perustuisi näyteikkunascreenin rinnastamiseen mainosteippauksiin myymälän näyteikkunaan.

On tärkeää kuitenkin muistaa, että näytön kirkkautta täytyy pystyä automaattisesti säätämään ulkona olevan valoisuuden mukaan ulko- ja näyteikkunanäytöillä, ettei se häiritse autoilijoita ja muita liikenteessä kulkevia. Tämä tapahtuu automaattisella kirkkausanturilla, jonka ammattimainen ledscreentoimittaja osaa asentaa oikeaan paikkaan ja kalibroida sijaintipaikan mukaan.

 

Jäikö vielä kysymyksiä, joihin ei tässä kirjoituksessa vastattu? Ota yhteyttä yhteydenottolomakkeella tai 0400 664 114 niin katsotaan luvat kuntoon.